Neurochirurg

De diagnose van mijn meningioom werd gesteld op een scan die gemaakt werd op voorschrift van mijn NKO-arts. Ik was ook met oorklachten bij haar terecht gekomen. Ik ben haar nog altijd heel dankbaar voor haar snelle diagnose. Ik had dus een groot vertrouwen in haar en wilde eigenlijk het liefst dat zij de operatie zou uitvoeren. Maar zij vond dat ik beter een neurochirurg kon raadplegen. En dat was een correcte beslissing.

Ik was bang voor de operatie. Tenslotte moest ik iemand de toestemming geven om mijn schedel open te maken en een tumor laten weghalen die 9 cm diep in mijn hoofd zat, aan de schedelbasis, bij de hersenstam waar al je ‘basale’ functies (o.a. ademhaling en hartslag) geregeld worden. Het was de druk die de tumor op de hersenstam uitoefende, die de chirurgen deed beslissen dat chirurgie de enige juiste weg was.

Mijn eerste reactie was: ‘Het kan mij niet schelen hoeveel het kost en al moet ik ervoor naar Australië, dit moet door een goede chirurg gebeuren.’ Maar een vriend-chirurg zei mij dat we in België ook goede neurochirurgen hebben. Dat ik daarvoor echt niet naar het buitenland moest. En hij had gelijk.

Ik heb twee neurochirurgen gezien. Je hebt als patiënt immers het recht om een tweede opinie te vragen en aangezien het niet om een bolletje op mijn arm ging, maar om iets in mijn hersenen en ik toen ook al heel goed besefte hoe belangrijk die zijn, heb ik dat recht gebruikt. Ik heb twee heel verschillende chirurgen gezien en heb uiteindelijk voor de tweede gekozen. Misschien kunnen mijn ‘motieven’ bij mijn beslissing jullie helpen bij jullie zoektocht naar een goede chirurg.

– Het was een chirurg die dit soort operaties wel vaker doet. Niet iemand die er maar een paar op een jaar doet.
– Hij werkt met een team. Hij besloot bijvoorbeeld om een NKO-chirurg bij de operatie te betrekken zodat mijn gehoor zoveel mogelijk ‘gespaard’ zou worden. Zijn woorden waren: ‘Hij kent in het oor beter zijn weg dan ik.’ Ik heb respect voor chirurgen die zoveel respect hebben voor het functioneren van hun patiënt.
– Hij vroeg mij zelf of ik nog iemand anders wilde raadplegen. De eerste chirurg had ik ‘beledigd’ toen ik voorzichtig meedeelde dat ik nog iemand zou raadplegen.
– Ik heb een uur en een kwartier uitleg gekregen (tussen de middag, dus ik betwijfel dat hij dan nog heeft kunnen eten) en ik heb geen enkele vraag zelf moeten stellen. Hij wist precies wat ik zou willen weten.
– Hij wist precies welke zenuwen door de operatie getroffen zouden worden en kon mij dan ook ‘voorspellen’ wat de gevolgen van de operatie zouden zijn. Dit klonk in eerste instantie zeer bedreigend, veel bedreigender dan bij de eerste chirurg die zei dat hij eerst zou moeten zien waar die tumor precies aan vast zat en mij dat dus pas na de operatie zou kunnen vertellen. Maar achteraf gezien, was dit de enige juiste weg. Hij was heel eerlijk en open en dat gaf mij vertrouwen.
– Hij had een ‘plan B’ voor als hij de tumor niet helemaal zou kunnen wegnemen. Ook dat kan misschien bedreigend klinken, maar aan de andere kant weet je dan ook dat hij beseft waar hij mee bezig is. Dat één mm verder snijden in je hersenen het verlies van een functie kan betekenen.
– Ik ben ook nu nog belangrijk (na de operatie). Hij zegt wel dat hij niks meer voor mij kan doen, maar dat is niet waar. Als ik bij hem op raadpleging ga, word ik gesteund. En dat is belangrijk. Dat ik voel dat mijn ‘klachten’ serieus genomen worden en niet als ‘psychisch’ bestempeld worden.

Al die dingen samen gaven mij het vertrouwen dat ik in goede handen was. En dat is ook gebleken. Ik blijf mijn chirurgen voor de rest van mijn leven dankbaar. Wat zij voor mij gedaan hebben, is ‘onbetaalbaar’.

Gelijkaardige ervaringen? Vragen? Commentaar? Schrijf het hier:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s




%d bloggers liken dit: