Meningioom?

Een meningioom is een tumor die ontstaat in de hersenvliezen. Het overgrote deel van de meningiomen is goedaardig. Dat was ook bij mij het geval.
Goedaardig betekent in dit geval dat de tumor niet uitzaait in de hersenen en dus ‘beperkt’ blijft tot de plaats waar hij ontstaan is. Maar goedaardig betekent in het geval van een hersentumor niet dat er geen probleem is. Meningiomen zijn vaak onderschatte tumoren. Het meningioom neemt wel ruimte in. En binnen de schedel is geen plaats ‘op overschot’. Dus hoewel een meningioom vaak heel traag groeit, begint het toch langzaam aan (te) veel druk op de hersenen (in mijn geval ook op de hersenstam) uit te oefenen. En dat geeft naargelang van de plaats waar het meningioom ontstaan is, een klachtenpatroon dat afhankelijk is van de hersenfuncties die door de druk die het meningioom uitoefent in de problemen komen.

De diagnose ‘meningioom’ wordt vaak pas laat gesteld door de trage groei van de tumor. Meningiomen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Als een meningioom toch in een beginstadium gevonden wordt, wordt soms besloten om het alleen ‘op te volgen’. Dat betekent dan dat men op geregelde tijdstippen een scan maakt om de groei van het meningioom in de gaten te houden. Misschien klinkt het gek dat men dat ding er niet onmiddellijk uithaalt, maar ik kan dat nu veel beter begrijpen dan voor de operatie. Toen had ik zoiets van: ‘Dit is niet van mij, het moet eruit.’ Maar ik kreeg geen keuze. Het meningioom was te groot en oefende teveel druk uit op mijn hersenstam. Het moest eruit. Maar nu ik weet wat de gevolgen van zo’n operatie kunnen zijn, begrijp ik dat men in bepaalde gevallen een afwachtende houding aanneemt. In mijn geval is die beoordeling gebeurd door een heel team. En dat gaf mij een heel veilig gevoel.

2 responses

5 01 2017
Anne Pausenberger

In 2013 juli werd ik uiteindelijk naar een neuroloog doorgestuurd,doordat ik de laatste 3 tot 4 woorden niet intijds kon lezen bij ondertiteling van TV-programma’s of films. In 2011 september, had ik af en toe een duizeligheid, ik maakte een afspraak bij de huisarts, omdat ik dacht dat er iets met de bloeddruk was, maar die was oké. Na een jaar kreeg ik barstende hoofdpijk die 3 dagen steeds heftiger toenam, ik kan bijna niet uit mijn ogen zien, de derde dag ben ik ’s avonds rond 18 uur met de auto bij de arts van wacht , die gaf mij na rr-gemeten te hebben medicatie per os en voorschriften v/d medicatie om de volgende dag bij de apotheek af te halen. Dat was niet nodig want de volgende ochtend was de hoofdpijn weg en is ook niet meer terug gekomen. Maar, ik zette mijn symptomen op een rij nl. leesprobleem, bang geworden met autorijden, alles ging te vlug,soms duizelig en spraakproblemen die toenamen…ik vroeg aan de huisarts voor een neurologische verwijzing, als dat nodig was, ik maakte een afspraak, maar de neuroloog die ik ken, waar mijn man door behandeld was, daar kon ik pas na 4 maanden bij op consult. Ik vroeg dan maar een neuroloog die ik zo vlug mogelijk kan consulteren, en ja na 14 dagen kon ik op consult, ondertussen dierf ikzelf niet meer achter het stuur, onze dochter had net haar rijbewijs gehaald en is met mij naar de neurologische consultatie gereden. Na 10 min. gesprek vroeg de arts of het goed was direct een hersenscan te doen , ik zei graag, want ik wil weten of het mijn hoofd was die de symptomen veroorzaakte of niet, anders moest ik elders het laten constateren wat er met mij a.d.h. was. En ja hoor na 15 min. wisten we genoeg, op foto was een meningioom te zien van 4,9 cm op 5,6cm,
volgende dag MRI-hersenen en de dag erna consult neurochirurgie,
De neurochirurg vroeg mij waarom ik zolang gewacht had…Ik was al twee jaar bezig met alsmaar de huisarts te vertellen van mijn verschillende symptomen…0p 05/08/2013 werd ik geopereerd, UZ.-Gent, de ingreep heeft geen 7 uur maar liefst 15 uren in beslag genomen, wegens vergroeien v/h meningioom tot in de achterst hoorn Links (liquorhersenkamer), vandaar de duur v/d ingreep om zo zorgvuldig en zo min mogelijk schade te verwijderen, werd de tumor sneetje voor sneetje verkleind en samengeplooid en verwijderd tot alles weg was, maar, ik had evenwichtstoornissen en gezichtsveld beperkingen, alfabet moeten terug oefenen en schrijven, lopen achter een rollator en fietsen kon ik niet meer op mijn 2-wieler, wel met een driewieler, 2-wielen vooraan, 1 achter, want ik heb vertigo overgehouden als “vervelend” symptoom. Die draaiduizeligheid is heftig en beperkt mij in mijn mobilitteit, vermeid mijn hoofd bij lezen en alles dat met bewegen te maken heeft, ik ben vertraagd in alles wat ik doe , geheugen is verstoord , autorijden durf ik niet meer, want ik heb een gezichtsbeperking 30% van mijn gezichtsveld ben ik kwijt, ik zie dingen niet en wel, dieptezicht is verstoord.
Het remt mij af in mijn vlotheid van handelen en ook denken is vertraagd.., als ik stap heb ik een zwevend gevoel en soms als er lichtnuances zijn, bewolking, dan weer plotse zon, heb ik het gevoel dat ik door de grond ga zakken, wat me onzeker laat gevoelen, ik moet een agenda bijhouden voor de afspraken, want ik twijfel, weet het ongeveer, verwissel zaken enz..Ik voel mij een groot stuk geïsoleerd, afgezonderd door mijn afhankelijkheid van strategieën toepassen, wat wel een hulp is, maar het spontane is er veel minder bij, meer tijd nodig om je klaar te maken, iets ten uitvoer te brengen, er lukt mij nog wel veel, maar ik moet het allemaal meer spreiden, rustperiodes invoeren,concentratie is vlug op…het is goedaardig maar heeft een grote impact op mijn leven, ik kan mijn beroep niet meer uitoefenen en dat is heel erg, concentratiestoornissen eisen ook hun tol… mijn leven is veel veranderd

5 01 2017
Dominique

Goh, Anne, dat kan ik me voorstellen. Ik hoop dat jij voldoende hulp hebt, want dit is ook een serieuze boterham. Bedankt dat je dit met ons wilt delen. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen het weten. Misschien dat er dan meer begrip komt… en meer hulp. Het is toch zo nodig.

Gelijkaardige ervaringen? Vragen? Commentaar? Schrijf het hier:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: